Backlinks bijhouden

Wanneer je aan linkbuilding doet, is het natuurlijk handig om te kunnen bijhouden hoe veel backlinks je website heeft. Het is bijvoorbeeld handig om (als je een linkruil hebt gedaan) te controleren of de link naar jouw website er nog wel is. Het gebeurt (helaas) vaak genoeg dat webmasters de backlink na de eerste maand weer weghalen: er zijn maar weinig mensen die de backlinks bijhouden met een backlink tool. Gelukkig zijn er veel (gratis) tools beschikbaar die dit erg makkelijk voor je maken.

Majestic SEO

Majestic SEO is één van de grootste en meest uitgebreide SEO tools. Je kunt Majestic SEO voor de hele SEO van je website gebruiken en dus ook om je backlinks te controleren. Majestic heeft een gratis account beschikbaar wat je prima kunt gebruiken, maar je hebt minder mogelijkheden dan met een betaald account (vanaf € 39,99 p/m). De backlink checker zoekt tot maximaal vijf links voor je op; om meer links te bekijken moet je een account aanmaken. Zodra je een betaald account hebt, kun je er echter wel even tegenaan: meer dan 20 uitgebreide SEO tools staan volledig tot je beschikking.

Open Site Explorer

Open Site Explorer is een tool van Moz (vroeger SEOmoz). Moz is een website (sinds 2004) met veel verschillende SEO tools. Open Site Explorer is te vergelijken met Majestic SEO, maar je hebt met Open Site Explorer meer mogelijkheden zonder account. De tools zijn op externe websites geplaatst en een aantal daarvan zijn gratis te gebruiken. Met een (premium) account krijg je toegang tot alle SEO tools met uitgebreide statistieken. Je kunt Open Site Explorer goed gebruiken (ook zonder account) om je backlinks te bekijken. Je kunt ook kijken naar de backlinks van je concurrent en het is zelfs mogelijk om de resultaten met elkaar te vergelijken. Een premium account heb je vanaf 99$ per maand, maar je kunt prima beginnen zonder een betaald account.

Linkody

Linkody is (nog) onbekend, maar daar zal snel verandering in komen. Linkody is geen complete SEO tool, maar richt zich specifiek op het bijhouden van backlinks. Het controleert of de opgegeven locaties van de links naar jouw website nog wel een link bevatten en je krijgt een melding als dat niet het geval is. Linkody is 30 dagen gratis te gebruiken en kost daarna maar $5 per maand. Het is ook mogelijk om backlink statistieken te bekijken van je hele website: Linkody telt het aantal links en geeft je een uitgebreid verslag. Linkody is handig én goedkoop als je de backlinks naar je website wilt bijhouden.

Backlinkwatch.com

Backlinkwatch.com is geen product, geen bedrijf en heeft extreem veel reclame op de homepagina. Het schrikt misschien af, maar de website is wel extreem handig als je alle backlinks wilt bekijken van welk domein dan ook. Met backlinkwatch.com zie je precies welke backlinks een bepaalde website heeft, zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te betalen. Backlinkwatch.com doet ook niet veel meer dan dit: geen verdere statistieken of SEO tools. Laat je niet afschrikken door alle reclames en maak gebruik van deze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *